FAQ

Antwoorden op veelgestelde vragen

Bestrijdt de synthetische heparine katheter een bestaande urineweginfectie?
Nee. Het is een passief medium op- en in de katheter om infecties te voorkomen. Niet om te genezen. De infectie moet dus eerst opgelost worden.

Wordt de heparine afgegeven aan het lichaam?
Nee. De synthetische heparine is covalent gebonden aan het siliconen. Studies hebben aangetoond dat de layer van heparine zelfs na 12 maanden in situ onaangetast blijft.

Wat is de werking van de heparine precies?
Ons eigen lichaam maakt in de lever zelf heparine aan in de vorm van Glycosaminoglycans (GAG). Deze natuurlijke heparine vinden we terug in de oppervlaktelaag, het urothelium, van de blaas en de plasbuis. Dit is een natuurlijke heparineafweer tegen ziektekiemen die zich willen hechten op en aan het urothelium en houdt de plasbuis en de blaas vrij van infecties. De heparine coating op de Longlife® katheter heeft diezelfde eigenschappen en  zorgt er voor dat bacteriën, zoals  de Pseudomonas Aeruginosa en de Proteus Mirabilis  zich niet kunnen hechten op en in de katheter om daar te beginnen met vermenigvuldiging. Zeker de laatste is een beruchte, omdat deze de pH waarde van de urine verandert. Hierdoor ontstaat een alkalisch milieu waardoor blaasstenen gevormd kunnen worden. De Proteus kapselt zich in, in de stenen, en is op die manier al onbehandelbaar met antibiotica.

Ik gebruik al een bloedverdunner op basis van heparine. Wil dit zeggen dat ik meer heparine in mijn lichaam krijg?
Nee. Studies hebben aangetoond dat de heparine als een passieve layer op de katheter intact blijft. Zelfs na een jaar.

U adviseert de ballon van de katheter te vullen met een glycerineoplossing. Waarom?
De katheter en de ballon zijn gemaakt van 100% medical grade siliconen. Het materiaal siliconen is enigszins poreus. Hierdoor loopt de ballon langzaam leeg, en is de fixatie van de katheter in de blaas niet gewaarborgd. De kans dat de katheter verloren wordt, is erg groot. Een glycerineoplossing van 10% glycerine en 90% gedestilleerd water verhindert dit, omdat de poriën van de siliconen gesloten worden door deze glycerine.

Wanneer moet een heparine gecoate Longlife®katheter vervangen worden?
De heparine coating blijft minimaal 12 maanden actief. Wij adviseren de katheter elke 6 a 8 weken te laten controleren. Bij gebleken doorgankelijkheid van de katheter en afwezigheid van klachten en/of problemen, kan dit regime worden voorgezet, tot de volgende controle. Onnodige katheterwisselingen worden zo voorkomen. Deze informatie is geen vervanging van het advies van uw behandelend arts. Raadpleeg te allen tijde bij vragen uw behandelend arts.